Google je prošloga tjedna uložio žalbu na tri godine staru kaznu koju im je odredila Europska komisija. Podsjetimo, tada su službena tijela EU kaznila Google novčanom kaznom od 4,34 milijarde eura (5 milijardi dolara) zbog iskorištavanja monopolističke pozicije u mobilnom operacijskom sustavu Android.

Prema podacima Europske komisije Google je svoj besplatni OS koristio kako bi, na tržišno nepošten način, povećavao svoju dominaciju na području pretraživanja Interneta. Kompanija je od proizvođača mobitela tražila da na uređaje predinstaliraju njihovu tražilicu i mobilni internetski preglednik, što je izravno dovodilo do preusmjeravanja korisnika na Googleove usluge, podrivajući tako fer tržišno natjecanje – navela je Europska komisija prilikom izricanja ove kazne u srpnju 2018. godine.

Ova kazna i danas je najviša koju je nekoj kompaniji odrezala Europska komisija, a Google je prošloga tjedna i službeno uložio žalbu na nju. U svojoj žalbi tvrde da je Android otvoren i besplatan sustav te da proizvođači mobitela mogu odabrati koje će aplikacije na njih instalirati prije prodaje. Uključivanje Googleove tražilice i Chromea u Android bio je tek jedan od načina financiranja razvoja Androida.

Guglanje Googlea na Bingu

Google dalje kaže kako, unatoč predinstaliranim aplikacijama, korisnici imaju potpunu slobodu u preuzimanju konkurentskih rješenja. Međutim, većina korisnika na Google odlazi

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen