Putnički zrakoplov namijenjen za prijevoz devet putnika, Cessna 208B Grand Caravan, u rukama stručnjaka iz kompanije Magnix dobila je potpuno električni pogon. U suradnji s avioprijevoznikom Harbour Air, koji je od ranije zainteresiran za električne zrakoplove, ova je Cessna protekloga tjedna odradila prvi duži pokusni let.

Elektromotor snage 750 konjskih snaga uspio je preko 11 metara dug eksperimentalni zrakoplov održati u zraku oko 30 minuta. Dogodilo se to 28. svibnja iznad jezera Moses u američkoj saveznoj državi Washington. Oni koji su gledali let eCaravana kažu kako je bio gotovo u potpunosti nečujan, a jedinu buku stvarao je zrakoplov koji je bio pratnja električnome – također Cessna, ali u izvedbi s četiri sjedala.

[embedded content]

Najveći izazov i dalje su baterije

Ljudi koji stoje iza ovog pothvata poručili su da bi električni zrakoplovi u budućnosti mogli biti i do 80% jeftiniji, ako se računa trošak po satu leta, od onih pogonjenih motorima na fosilna goriva. Nadaju se da će za svoju konceptnu Cessnu dobiti certifikat američke agencije za avijaciju (FAA) već sljedeće godine, kako bi mogli na kraćim rutama početi prevoziti putnike. Također, iz Magnixa kažu kako već razvijaju dvostruko jači

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen