Španjolska slijedi Francusku, Italiju i Veliku Britaniju u uvođenju digitalnog poreza velikim tehnološkim kompanijama unatoč prijetnjama Washingtona o protumjerama kao što su povećanje poreza na robu iz zemalja koje uvedu takav porez, objavio je El Pais.

Uvođenje digitalnog poreza nastavit će se unatoč prijetnjama kaznenih američkih carina na francusku, talijansku i britansku robu, navode Španjolci i nakon što SAD pojačava pritisak prijeteći da će povećati carine na francusku robu za 100 posto.

Španjolska ministrica gospodarstva Nadia Calviño ustvrdila je kako bi bilo idealno da se dogovor o oporezivanju digitalnih tvrtki postigne na globalnoj razini (Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj OECD) ili makar u EU, no ukoliko do toga ne dođe Madrid uvodi nacionalni porez.

Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen preporučila je zemljama članicama oprez kod uvođenja nacionalnih poreza tehnološkim tvrtkama.

Ministar financija Francuske Bruno Le Maire uveo je porez od 3 posto velikim tehnološkim kompanijama koje u Francuskoj imaju promet veći od 25 milijuna eura ili globalno 750 milijuna eura. Italija ima isti globalni prag, ali znatno nižu nacionalnu granicu za oporezivanje od 5,5 milijuna eura.

Model oporezivanja velikih tehnoloških kompanija temelji se na broju korisnika u zemlji i

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen