U rujnu ove godine Indija je trebala postati četvrta nacija koja je svoju letjelicu uspješno spustila na Mjesec, no, kako smo tada izvještavali, lunarni je lander Vikram na oko 2,1 kilometar visine otkazao poslušnost i nekontrolirano se srušio na površinu Zemljinog prirodnog satelita. Indijska svemirska agencija ISRO nedugo zatim objavila je kako je pronašla svoju sondu i da će s njome pokušati uspostaviti kontakt, no to se nije dogodilo, a snimke mjesta pada nisu bile objavljene.

Tako je ostalo sve do ovoga tjedna, kada je NASA-in tim koji se brine o Lunar Reconnaissance Orbiteru i njegovim kamerama zgotovio mozaik fotografija snimljenih kroz protekla dva mjeseca, a koje su fokusirane na područje pada Vikrama. Sada je i službeno potvrđeno da su razlike u terenu na fotografijama snimljenima prije i poslije 7. rujna nedvojbeno nastale padom indijske sonde.

Samo dva piksela

NASA je na objavljenim snimkama označila pronađeno mjesto pada landera, koje je identificirano zahvaljujući privatnom korisniku. On je Shanmuga Subramanian, entuzijast iz indijskog Chennaija koji je s Interneta preuzeo NASA-ine snimke i analizom došao otprilike do mjesta gdje je Vikram pao. NASA je njegovu lokaciju dodatno provjerila i potvrdila da je točna, te identificirala veći broj dijelova raspadnute

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen