NASA-in projekt Artemis, koji uključuje orbitere te stalnu ljudsku bazu na Mjesecu, imat će nekoliko faza. U prvoj od njih, krajem 2023. godine, Amerikanci planiraju na Mjesec poslati letjelicu još nepoznatog dobavljača koja će tamo dostaviti novi autonomni Mjesečev rover. Protekloga tjedna odabrana je kompanija koja će taj rover proizvesti prema vlastitim nacrtima – riječ je o privatnoj kompaniji Astrobotic iz Pittsburgha (američka savezna država Pennsylvania).

Mjesečevo autonomno vozilo Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER) bit će poslano na južni pol Zemljinog prirodnog satelita, gdje će provesti oko stotinu zemaljskih dana. Tijekom tog će razdoblja prevaliti nekoliko kilometara i analizirati tlo te tražiti mjesta na kojima bi se moglo doći do vode. Bit će opremljen i bušilicom koja će moći prodrijeti do oko jednog metra u Mjesečevo tlo.

[embedded content]

Ima li vode na Mjesecu?

Ista tehnologija za traženje vode u uzorcima tla bit će na Mjesecu već ranije testirana u sklopu misija CLPS, čije se lansiranje planira 2021. i 2022. godine. Oprema će tamo biti postavljena na fiksne landere, a bit će to prvi puta da se neki instrument “uživo” testira u svemiru, te da se rezultati tog testiranja

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen