NASA je prošloga tjedna predstavila Discovery Program kojim želi ispitati potencijalne lokacije unutar Sunčevog sustava te odabrati one najpogodnije za soje buduće svemirske misije. U te su svrhe predstavili četiri potencijalna cilja čije bi dodatno istraživanje moglo odgovoriti na neka bitna pitanja o svemiru i produbiti naše razumijevanje kompleksnih svjetova unutar Sunčevog sustava.

U uži izbor ušle su misije:

DAVINCI+

Punim imenom Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging Plus, ova misija imala bi za cilj analizirati atmosferu Venere i ispitati je li na tom planetu ikada postojao ocean. Prema Veneri bi bio poslan orbiter, dok bi na njezinu porvšinu bila spuštena sonda u obliku oklopljene sfere sa znanstvenim instrumentima.

IVO

Misija Io Volcano Observer istraživala bi Jupiterov mjesec Ionu, a cilj bi joj bio ispitati kako plima i oseka oblikuju svemirska tijela. Ovaj mjesec vulkanski je najaktivniji dio Sunčevog sustava, a procese oblikovanja površine i unutrašnjosti na njemu pokreće snažna Jupiterova gravitacija.

TRIDENT

Ova misija istraživala bi nepoznati svijet ledenog Neptunovog mjeseca Tritona, smještenog na vanjskim rubovima Sunčevog sustava. Sonda koja bi kraj njega proletjela snimila bi ga u detalje, otkrivajući pritom aktivnosti na njegovoj površini.

VERITAS

Još jedna misija koja cilja na Veneru, Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy,

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen