Velike se debate vode u svijetu električnih automobila o njihovom utjecaju na okoliš kroz cijeli životni vijek, od proizvodnje, pa sve kroz godine korištenja. Za sada prevladava stav da su električni automobili, kad je riječ o proizvodnji, čak i veći zagađivači okoliša (prvenstveno zbog načina dobivanja materijala koji se koriste za proizvodnju baterija), no da tu razliku nadoknađuju kroz korištenje koje je “zelenije” jer koristi struju a ne fosilna goriva. Naravno, da bi to bilo u potpunosti točno, i struja mora dolaziti iz koliko-toliko “zelenih” izvora – onih obnovljivih, umjesto iz ugljena.

U jednoj finskoj televizijskoj emisiji pokušali su pokazati da bi punjenje automobila moglo biti izvedivo i na potpuno ekološki način, izravno iz ljudske snage. Za ovaj su eksperiment ugostili jednog lokalnog inovatora koji je na Teslin punjač priključio devet bicikala. Na bicikle su u studiju sjeli profesionalni biciklisti i vrtjeli pedale punih 20 minuta kako bi pokušali dopuniti bateriju Modela X spojenoga na punjač.

[embedded content]

Slaba efikasnost

Njihovo pedaliranje generiralo je električnu energiju, a uz sve gubitke i prijenos do Tesle, baterija se punila snagom od oko 1,2 kW. Nakon 20 minuta ovakvog punjenja – spoiler alert ako niste

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen