Norveška je u 2020. godini postala prva zemlja svijeta u kojoj je više od polovine novih registriranih automobila bilo na električni pogon, a prva četiri najprodavanija modela u toj zemlji bila su potpuno električna

Već neko vrijeme znamo da je Norveška svjetski lider u prodaji električnih automobila. Trend sve veće popularnosti električnih modela na krajnjem sjeveru Europe pratimo najmanje od 2018. godine, kada je otprilike svaki treći automobil prodan u Norveškoj bio električni. Nakon toga, 2019. godine, “električari” su bili zaslužni za 42,4% prodaje, a rast udjela nastavio im se i u 2020. godini.

Tijekom prošle godine u Norveškoj je tako pad prodaje (do studenoga) bio najmanji od svih europskih zemalja, i iznosio je samo -7,8%, a od svih novoregistriranih vozila u 2020. godini u toj je zemlji električnih bilo 54,3%. Podaci su to lokalnog vijeća za informacije o cestovnom prometu, OFV.

Popularni električni modeli

U skladu s time što je većina prodanih automobila električna, u Norveškoj i na top listama popularnosti prevladavaju električni modeli. Prva četiri najprodavanija automobila u prošloj su godini tako bili: Audi e-tron, Tesla Model 3, Volkswagen ID.3 te Nissan Leaf – svi odreda 100% na struju.

Peti je bio Volkswagenov Golf, koji je

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen