Novi zaplet u slučaju SAD protiv TikToka dogodio se u petak navečer, kada je američki predsjednik Donald Trump potpisao novu izvršnu naredbu koja se tiče ove društvene mreže i njezinog vlasnika ByteDancea. U novom se dokumentu ponavlja teza da je ByteDance prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Dodatno se spominje i ulazak na američko tržište preuzimanjem aplikacije Musical.ly, što je akvizicija koju Trump sada ima namjeru retroaktivno poništiti.

Ili prodaja ili zabrana

Time bi praktički zabranio rad TikToku u SAD-u, otprilike kao što je to pokušao učiniti i svojom prvom odredbom, no ovoga puta ByteDanceu je određen novi rok. Umjesto 45 dana, nakon kojih će ovoj kineskoj kompaniji biti zabranjeno poslovati s američkim subjektima (a što stupa na snagu 20. rujna), sada ByteDance ima eksplicitni rok od 90 dana (koji ističu 12. studenoga), da proda TikTok.

S ovom društvenom mrežom moraju se riješiti i svih podataka o američkim korisnicima koje su stekli kroz TikTok i Musical.ly. Nakon ovog datuma TikTok će, ne bude li prodan, u SAD-u biti zabranjen.