Vijest da će se 1. siječnja 2021. unatoč trenutnoj pandemiji koronavirusa održati Novogodišnji koncert Bečke filharmonije razveselila je ljubitelje klasične glazbe diljem svijeta.

Prvi Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara izveden je 31. prosinca 1939., a od 1941. tradicionalno se održava svakog prvog siječnja u godini. Međutim, Zlatna dvorana bečkog Musikvereina ovaj put neće biti ispunjena publikom jer ona ne smije biti prisutna na koncertu zbog epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi u Austriji.

Prvi je to put u povijesti da Bečka filharmonija svira bez publike u Zlatnoj dvorani.

No unatoč tome pljesak publike ni ove godine neće izostati. Zahvaljujući inicijativi austrijske televizije ORF, gledatelji ispred malih ekrana Bečke će filharmoničare, čiji se koncert prenosi uživo u više od 90 zemalja, moći nagraditi virtualnim pljeskom. Pljesak će odjeknuti dvoranom Musikvereina zahvaljujući posebnom softveru i zvučnom sustavu tvrtke Poet Audio iz Graza, a moći će se čuti i u televizijskom prijenosu uživo.

Austrijski ORF stoga poziva ljubitelje glazbe da sudjeluju u inicijativi prijavom na poveznici www.mynewyearsconcert.com i svojim pljeskom daju podršku ne samo Bečkim filharmoničarima, već i svim kulturnim djelatnicima. Znak je to zajedništva u vremenima kad su brojne koncertne dvorane i kulturne ustanove u svijetu prazne.

Putem te poveznice ljubitelji koncerta također mogu poslati

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen