Devet zemalja OECD-a – u odnosu na šest prije godinu dana – sada imaju brza vlakna koja čine 50% ili više svojih fiksnih internetskih veza, navodi se u novim podacima širokopojasnog portala OECD-a .

U 37 ispitivanih zemalja udio optike u ukupnoj širokopojasnoj mreži tek je neznatno porastao, na 27% na dan 30. lipnja 2019. godine od 24% godinu ranije, što odražava još uvijek širok jaz između zemalja u uvođenju optike, što omogućava puno brže fiksni i mobilni Internet.

Podaci pokazuju da su Litva, Latvija, Španjolska i Novi Zeland počeli sustizati dugogodišnje vodeće zemlje po optičkoj infrastrukturi Koreju, Japan i nordijske zemlje zahvaljujući mješavini povećane konkurencije, dobre regulacije i politike i novih ulaganja u infrastrukturu. Koreja i Japan imaju udio vlakana od preko 75% u ukupnoj širokopojasnoj mreži, dok su Litva, Švedska, Latvija, Španjolska, Island, Finska i Norveška iznad 50% vlakana. Novi Zeland i Portugal su tek ispod 50% i blizu su ulaska u vodeće zemlje.

U godini do 30. lipnja 2019. broj pretplata na optički pristup Internet se povećao za 13,8% u 37 izmjerenih zemalja (36 zemalja OECD-a plus Kolumbija, čije je pridruživanje predstojeće.)

DSL se

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen