Čitali ste već vjerojatno na našim stranicama o “istraživačkoj” misiji astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji koji su od kolovoza tragali za mjestom na kojem njihova postaja pušta zrak. Senzori tlaka pokazali su da se nekontrolirani pad tlaka zraka unutar postaje ubrzao ovoga ljeta, pa je posada ISS-a imala zadatak prvo izolirati, a potom i otkriti točno mjesto gdje se curenje zraka događa.

Nedavno je problem izoliran kada je otkriveno da se problem događa u ruskom servisnom modulu Zvezda, a u proteklim danima traganje za točnim mjestom, lošom brtvom ili rupom, koja je uzrok problema je nastavljeno – i dovršeno na vrlo zanimljiv način.

Ključna vrećica čaja

Ruski kozmonaut Anatolij Ivanišin izvijestio je kontrolu misije da je pronađeno točno mjesto gdje je zrak curio. Prilikom traganja za njime posada ISS-a poslužila se vrećicom čaja, predmetom malene mase koji je slobodno plutao u bestežinskom stanju. Kozmonauti su čajnu vrećicu ostavili u modulu Zvezda i napustili prostor, te putem kamera pratili njezino kretanje. Analizom leta dobili su uvid u kretanje zraka po modulu, i došli su do izvora svojih problema.

U konačnici je ovo “gatanje s čajnim listićima” ukazalo na pukotinu u oplati modula Zvezda, u blizini komunikacijske opreme, kroz koju je zrak

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen