Automobili su danas sastavljeni od brojnih dijelova. Neki dijelovi zaduženi su za mehanički dio automobila, drugi za električni itd. Isto tako, neki od njih su međusobno povezani i kvar jednih utječe na rad drugih autodijelova. Jedan od osnovnih dijelova automobila može se smatrati ovjes, odnosno njegovi dijelovi.

Mnogi vozači čuli su za taj pojam, ali ne znaju puno o njemu. A najviše o njemu nauče kada dođe do nekog kvara, problema i slično i kada moraju posjetiti automehaničara. On im tada objasni da je do kvara došlo zbog određenih dijelova ovjesa koje moraju zamijeniti. 

Neke osnovne funkcije auto ovjesa

Ako se pitate koji dijelovi osiguravaju vožnju u željenom smjeru, odgovor je vrlo jednostavam, naime za to je zaslužan ovjes automobila. Uz to, osigurava udobnost pri vožnji zato što na sebe preuzima sve sile i vibracije. Svi znamo kakve su nam ceste, odnosno koliko su loše na pojedinim dionicama. Upravo za vožnju po njima, kada dolazi do brojnih vibracija, automobilski ovjes pomaže smanjiti ih ili u potpunosti eliminirati. 

Vožnja po takvim cestama može dovesti do neispravnog ovjesa, koji se često očituje neispravnom geometrijom kotača. Ona podrazumijeva 3 komponente: 

 • trag
 • nagib
 • zatur

Sve te tri komponte moraju biti ispravne kako biste što manji osjetili neravnine na cesti i kako biste sigurno vozili. Upravo zbog toga se preporučuje redovito podešavati geometriju ovjesa. Budući da biste dva puta godišnje trebali napraviti izmjenu ljetnih i zimskih guma, onda je to odlična prilika da i to usput odradite. No, ako i ranije uočite da automobil često ne drži smjer ili da se sve gume ne troše istim intenzitetom, što ranije potražite pomoć vulkanizera.

Sustavi ovjesa automobila

Danas se mogu prepoznati 4 vrste ovjesa automobila:

 • Pasivni – u ovu skupinu spadaju svi konvencionalni ili tradicionalni sustavi. Najbitnija karakteristika ove vrste je da nakon što se postavi u automobil, glavni parametri (krutost i visina) se ne mogu izvana kontrolirati. U ovu skupini spadaju i amortizeri.
 • Reaktivni – o ovu skupini spadaju svi sustavi kod kojih se visina podvozja može kontrolirati, ovisno o promjenama težine i aerodinamičnog opterećenja. 
 • Poluaktivni – u ovu skupinu spadaju sustavi koji mogu neprekidno mijenjati koeficijent prigušenja i na taj način amortizeri mogu postati tvrđi ili mekši, ovisno kakvi su uvjeti na cesti.
 • Aktivni – u ovu skupinu spadaju sustavi koji imaju mogućnost neprekidnog i samostalnog prilagođavanja promjenljivim uvjetima kakvi se mogu pojaviti na cesti. Za ovakve sustave koriste se računala koja upravljaju aktuatorima na svakom kotaču.

Najpopularniji sustav prednjeg ovjesa u modernim automobilima

Iako se danas još uvijek pri proizvodnji automobila koriste različiti sustavi automobilskih ovjesa, najpopularniji je MacPhersonov prednji ovjes. Sastoji se od kombinacije opruge i amortizera. Zbog načina kako je sve postavljeno, ukupna masa cijelog tog sustava je dosta smanjena. Budući da današnji moderni automobili teže da budu što lakši, zbog postizanja sve veće brzine i aerodinamičnosti, ne čudi što su se brojni proizvođači odlučili upravo za ovu vrstu ovjesa.

Amortizeri kao ključan faktor svakog ovjesa

Amortizeri za auto ublažavaju vibracije koje mogu nastati pri vožnji i koje bi se prenosile na karoseriju automobila, u slučaju da su oni neispravni. Isto tako, oni sprječavaju da se kotači odvajaju od podloge tijekom vožnje, što vozači nazivaju poskakivanje.  Ako su amortizeri neispravni, kotač ili kotači se mogu odvojiti od ceste što može biti izrazito opasno tijekom vožnje, pogotovo pri većim brzinama. 

Još neki od simptoma neispravnih amortizera su sljedeći:

 • automobil se zanosi i ljulja pri prolasku kroz zavoj
 • pri nešto jačem bočnom vjetru, automobil teško zadržava smjer vožnje
 • nakon što pređete preko neke neravnine ili rupe na cesti, automobil se nastavlja ljuljati
 • na amortizeru se mogu vidjeti tragovi ulja

Kada ih mijenjate, svakako ih zamijenite u paru kako biste automobilu osigurali stabilnost.

YouTube video

Kupnja dijelova za ovjes online

Danas brojne online trgovine u svojoj ponudi nude brojne dijelove koji su povezani s problemima s ovjesom. Tako možete odabrati potrošne dijelove poput homokinetičkih zglobova, kompleta šasije, vilica, spona itd.  Neki od tih autodijelova su univerzalni, što znači da će pristajati na svaki automobil. A drugi su tipski, odnosno prilagođeni su svakom pojedinom modelu auta. Ako niste sigurni koji dio je potreban za vaš model auta, uvijek za pomoć možete kontaktirati ljude koji stoje iza određene web trgovine. Ili upotrijebiti tražilicu, odmah odabrati svoj model i marku automobila te dobiti prikaz samo onih autodijelova koji su kompatibilni.

Članci u istoj kategoriji: