Često na našim stranicama imate prilike pročitati najnovije vijesti o aktualnim lansiranjima raketa – od onih SpaceX-a, NASA-e, pa do propalih pokušaja kao što je nedavno bio raspad kineskog “Dugog marša”. Ove se vijesti obično bave pitanjima tko je, kada i zašto lansirao pojedinu svemirsku letjelicu, njihovim misijama i posljedicama, no rijetko se bavimo samom tehnologijom lansiranja.

Razvoj raketa kroz više od pola stoljeća donio je razne oblike, ideje, i načine njihovog funkcioniranja. Od klasičnog odbacivanja jednog ili više stupnjeva, pa preko višestruko iskoristivog Space Shuttlea, polako se kreće prema potpunoj ponovnoj upotrebljivosti raketa, u čemu trenutačno prednjači SpaceX. Svaka državna ili privatna svemirska organizacija imaju svoj pogled na ovu temu, a njihovi inženjeri na različite načine ostvaruju cilj lansiranja tereta u orbitu ili dalje.

Usporedba u stvarnom vremenu

Upravo na ovu temu pojavio se kratak, ali zanimljiv edukativni video na YouTube kanalu Hazegrayart, koji se i inače bavi raketnom tehnologijom. Video je naslovljen “Kada bi rakete bile prozirne”, a prikazuje animaciju rada četiriju vrlo poznatih raketa, ali sa sasvim drugačijim načinom smještaja i trošenja goriva te rasporedom stupnjeva koji se odbacuju.

U videu su paralelno prikazana lansiranja NASA-ine rakete Saturn V kakva je nosila misije Apollo prema Mjesecu, umirovljenog

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen