Kada se govori o dugotrajnim svemirskim putovanjima jedan od problema koje je potrebno riješiti jest zaštita od kozmičkog zračenja. Ono za astronaute u dugom razdoblju može biti smrtonosno pa je potrebno razviti i sustave za bolju zaštitu prije nego se ljudi upute u misije prema Marsu ili stvore trajne nastambe na Mjesecu. Nekoliko je timova znanstvenika, koji rade na ovom problemu, predložilo da se umjesto naprednih materijala za zaštitu od zračenja koriste – živi organizmi.

Naime, u zoni isključenja oko ugašenog nuklearnog reaktora u Černobilu pronađene su gljivice u obliku plijesni za koje se ispostavilo da su u stanju upiti određenu količinu zračenja. Test je proveden na Međunarodnoj svemirskoj postaji, a njegovi rezultati daju nadu da bi se zaštita od zračenja mogla proizvesti i na ovaj način.

Gljivicama je zračenje korisno

Gljivice vrste Cladosporium sphaerospermum na ISS-u su uspješno blokirale 2% zračenja kojem su bile izložene. Tajna ovih organizama jest u tome što, uz fotosintezu, vrše i radiosintezu, odnosno koriste pigment melanin uz pomoć kojeg gama zračenje pretvaraju u kemijsku energiju. To je i razlog zašto ova vrsta uspijeva u područjima s visokim razinama radijacije, kao što je slučaj s Černobilom.

Test s blokiranjem zračenja obavljen je sa slojem

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen