Hrvatski Telekom i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu danas su pustili u rad prvu 5G campus mrežu u Hrvatskoj, koja znanstvenoj i poslovnoj zajednici te studentima i startupima omogućava rad na razvojnim projektima temeljenim na 5G tehnologiji u području interneta stvari (IoT), industrije 4.0, automatizacije, robotizacije i primjene umjetne inteligencije.

FER će u suradnji s Hrvatskim Telekomom promicati projekte iz područja automatizacije i računarstva, telekomunikacija i radiokomunikacija te medicine, energetike i poljoprivrede, koji se oslanjaju na upotrebu mobilnih mreža, čime će se izravno potaknuti daljnji razvoj robotike, edge i fog computinga te distribuiranog učenja. Hrvatski Telekom razvio je ovaj projekt po uzoru na campus mreže koje Deutsche Telekom pokreće u Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Mađarskoj, s ciljem razvoja i testiranja novih komunikacijskih tehnologija.

Testna campus mreža na FER-u je implementirana na način da se koristi frekvencijski pojas 3,5GHz te su resursi jezgrene i radijske mreže rezervirani za isključivo za ovu namjenu te logički i fizički odvojeni od javne 5G mreže. To omogućuje da se postignu optimalne performanse mreže (brzina, kapacitet i latencija) neophodne za istraživačke projekte.

Još dva projekta u najavi

Fakultet elektrotehnike i računarstva u suradnji s Hrvatskim Telekomom već radi na dva projekta koji će javnosti biti

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen