Za novu generaciju telekomunikacijskih mreža uglavnom se ističu prednosti znatno bržeg prijenosa podataka te smanjeno kašnjenje u njihovom prijenosu, odnosno odazivu mreže (latencija). U drugom planu je niz prednosti koje donosi 5G mreža. Među tim prednostima su i nove tehnologije pozicioniranja omogućene naprednijim antenama i novim mjerenjima pozicioniranja na višim frekvencijama, kako na baznim stanicama, tako i na korisničkim uređajima. 5G mreže donijet će poboljšanu povezanost takvih mjerenja kroz nove aplikacije za pozicioniranje koje će se moći koristiti i cloudom te dodatnim mogućnostima.

I sadašnja navigacija poprilično dobro funkcionira uz uvjet povoljnog vanjskog okruženja, to jest mogućnosti otvorenosti prema nebu od kuda dolaze satelitski signali.

No, 5G PNT (Position Navigation Time) će donijeti dobar satelitski signal i u područja visoke urbaniziranosti, na primjer u velegradske ulice kojima pogled prema nebu zaklanjaju visoke zgrade pa čak i u zatvorene prostore poput skladišta uz uvjet da postoji signal 5G mreže.

Kombinacija satelitske navigacije i 5G donosi obećanje visokih performansi, sigurnih i izdržljivih PNT usluga, kao i besprijekornu primjenu PNT aplikacija iz vanjskog u zatvoreno okruženje i iz ruralnih u urbana područja.

Zbog toga je Europska

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen