Tehnologijama aditivne proizvodnje, odnosno 3D ispisivanju, najčešće se zamjera da su spore u izradi predmeta, iako nedvojbeno pružaju brojne prednosti pred klasičnim proizvodnim procesima. Ne čudi stoga da brojni znanstvenici rade na materijalima i metodama koje bi ubrzale procese 3D printanja, te da s vremena na vrijeme i predstave rješenja koja značajno mogu ubrzati određene procese ispisa.

Već smo o brzom 3D ispisu u smoli pisali u nekoliko navrata, no pojavila se još jedna tehnologija koju su ovoga puta predstavili znanstvenici s Politehničkog sveučilišta u Lausanni (EPFL). Kao i u slučaju iz Michigana prošle godine, riječ je o ispisu u fotoosjetljivoj smoli koja se osvjetljava u tri dimenzije i tako se stvrdnjavanjem (polimerizacijom) stvara trodimenzionalni predmet – odjednom, a ne sloj po sloj kao što je to kod klasičnih 3D pisača.

[embedded content]

Ispis i u zatvorenim posudama

Ovakav je ispis iznimno brz, a predmeti u smoli “magično” nastaju pred vašim očima u samo nekoliko sekundi. Odlikuju se visokom rezolucijom ispisa i mogu biti načinjeni od bilo koje smole, tvrde, meke ili čak i hidrogela, pa autori ovog rješenja njegovu primjenu vide i u biologiji i medicini.

Dodatna prednost ovog rješenja

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen