Frances Elizabeth Allen pionirka na području računalstva te prva žena dobitnica Turingove nagrade umrla je 4. kolovoza baš na svoj osamdeset i osmi rođendan.

Fran što je ime po kojem su je svi poznavali završila je 1954. godine New York State College te stekla naziv prvostupnika matematike te je potom kraće vrijeme predavala u školi u svom mjestu rođenja. Potom se upisala na Sveučilište Michigan te postala magistra znanosti matematike. Kako bi platila svoje studenske dugove 1957. godine zaposlila se kao programerka u IBM-u.

[embedded content]

Na tom radnom mjestu njezina zadaća je bila podučavati zaposlenike tvrtke programski jezik FORTRAN (u vrijeme njezina dolaska u tvrtku potpuno novi programski jezik). Iako je planirala IBM-u ostati samo dok ne otplati svoje studenske dugove u tvrtki je ostala svoj cijeli radni vijek, iz tvrtke je u mirovinu otišla 2002. godine.

Ono zbog čega će svakako ostati upamćena u svijetu računalstva je njezin rad na kompajlerima i području računalstva visokih performansi (HPC). Bila je jedna od tri dizajnera zaslužnih za projekt Stretch-Harvest kompajler koji se koristio u tadašnjem superračunalu IBM 7300 Stretch te njegovom dodatku IBM 7950 Harvest koji je služio agenciji NSA za kriptoanalizu

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen