Hrvatska je jedno od pripremljenijih članica EU za jedinstveno digitalno tržište

Akcijski plan za provedbu  (Enforcement Action Plan) jedinstvenog digitalnog tržišta (Digital Single Market) Europske unije, odnosno Europskog ekonomskog prostora (European Economic Area EEA) usvojen u ožujku 2020. godine. Jedinstveno tržište EU, odnosno EEA od preko 500 milijuna stanovnika je od strateške važnosti u globalnoj konkurentnosti Europe.

Prije definiranja tog plana utvrđeno je postojeće stanje prilagođavanja članica jedinstvenom tržištu objavljen u Pregledu stanja jedinstvenog tržišta 2020. (Single Market Scoreboard 2020).

U dokumentu se zaključuje da, unatoč poboljšanjima u određenim područjima, države članice moraju učiniti više kako bi osigurale pravilno funkcioniranje jedinstvenog digitalnog tržišta. Kao što je to potvrđuje tijekom pandemije korona virusa, dobro funkcionirajuće jedinstveno tržište od presudne je važnosti za osiguravanje slobodnog kretanja opskrbe diljem EU i bitno je za brzi oporavak gospodarstva EU-a.

Rezultati ovogodišnjeg Pregleda stanja jedinstvenog tržišta 2020. dostupno je i kao tablice rezultata prilagođavanja jedinstvenom tržištu kao mrežni alat.

Hrvatska među pripremljenijim zemljama za DSM

Prije svega, za jedinstveno tržište koje u potpunosti funkcionira potrebno je partnerstvo između Europske komisije i država

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen