23. srpnja, ESA i deseci industrijskih partnera procijenit će spremnost robotskog istraživača ExoMars-a, nazvanog Rosalind Franklin, na put na Mars 2022. godine. Europski rover probušit će se do dva metra na marsovskoj površini kako bi uzorkovao tlo, analizirao njegov sastav i tražio dokaze o životu zakopanom u podzemlju.

Rover je uspješno dokazao da je sposoban izdržati marsovske uvjete tijekom kampanje za zaštitu okoliša početkom ove godine u Toulouseu, u Francuskoj. Taj je laboratorij na kotačima podnio temperature najniže –120 ° C i manje od jedne stotine Zemljinog atmosferskog tlaka kako bi simulirao krajnosti njegovog putovanja kroz svemir i na površini Marsa.

Krajem ovog tjedna robusniji set solarnih panela započet će svoj put kako bi se ponovno ujedinio s roverom nakon što su tijekom tih ekoloških testova otkrivene pukotine. Novi čvršći elementi su na putu i kreću iz Airbusovih objekata u Stevenageu, u Velikoj Britaniji, do Thales Alenia Spacea u Torinu, Italija, gdje rover čeka napajanje početkom kolovoza.

Pandemija corona virusa dodala je nove prepreke planovima Europske avemirske agencije ESA na putu prema Marsu. Očekuje se da će se testovi padobrana i sučelja nastaviti u listopadu ove godine.

Misije na Mars interes je više

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen