Ako se netko čudio izjavi Elona Muska da je vrijeme tradicionalnih borbenih zrakoplova prošlo i da će ih uskoro zamijeniti oni bespilotni, ima još malo vremena da se prestane čuditi tome. Ako se pita Mornaricu SAD-a, vrijeme kada će uz bok pilotima u F-16 ili F-35 letjeti dronovi sve je bliže, a nakon toga stižu i samostalne bespilotne borbene letjelice koje bi mogle u potpunosti preuzeti ulogu vremešnog modela F-16.

Između višekratnih i jednokratnih

Cilj je to programa Skyborg, koji bi već tijekom 2023. godine Mornarici trebao isporučiti prve potpuno funkcionalne borbene bespilotne letjelice u nekoliko verzija. Od onih vrlo naprednih koje će zamijeniti klasične borbene mlažnjake, pa sve do onih jednostavnijih koje bi bile gotovo pa “jednokratne”, odnosno moglo bi ih se lako žrtvovati i pretvoriti u dronove-kamikaze.

Buduće letjelice iz linije Skyborg u Mornarici stoga gledaju kao spoj zrakoplova i rakete s bojevom glavom, višekratno iskoristivo oružje koje ima kratki vijek trajanja, nakon kojeg se pretvara u projektil. Tako ih namjeravaju i koristiti, pa se budžeti već planiraju oko činjenice da će letjelice Skyborg biti “potrošna roba” i da će ih trebati kontinuirano kupovati.

Odluke o tome hoće li dron biti korišten kao zrakoplov i vratiti se

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen