Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska planiraju tek u četvrtom kvartalu iduće godine uvoditi komercijalne 5G usluge, navodi u svojem kvartanom izvješću EU 5G Observatory. Krajem lipnja ove 2020. godine 5G komercijalna mreža uvedena u 14 od 27 zemalja Europske unije s Velikom Britanijom. Hrvatski telekom operatori tako će biti jedni od zadnjih koji će uvesti novu telekomunikacijsku tehnologiju u EU. U Hrvatskoj su aukcije za frekvencijske pojaseve od 700 MHz / 3,6 GHz / 26 GHz, planirane tek za kraj 2021. godine, a za frekvencijske pojaseve 3400-3600 MHz i 3600-3800 MHz tek 2022. godine.

Cjelovitu kvartalnu analizu tržišta 5G tehnologije za EU 5G Observatory radi agencija IDATE DigiWorld. Analiza za drugi kvartal ove godine osma je takva analiza.

Prve 5G mreže u Europi imale se samo ograničen broj korisnika, tako da u vrijeme pandemije i naglog rasta korištenja interneta u tim mrežama nije bilo problema sa zagušenjem.

Zbog pandemije korona virusa u Europi su uslijedile kratkoročnija i dugoročnija odgađanja ulaganja u 5G mreže od europskih telekoma, te su uslijedila i kašnjenja u dodjeli spektra za nove mreže.

Europski mobilni operatori više od dvije godine surađuju s proizvođačima opreme i

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen