U okviru suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK) i Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srce) na razvoju i održavanju Hrvatskog arhiva weba (HAW) implementirana je podrška za protokol Memento te je HAW postao dio globalne zajednice arhiva weba s podrškom za Memento.

Memento je protokol koji je nastao u sklopu istoimenog projekta kojeg vode Los Alamos National Laboratory i Old Dominion University.

Web je izuzetno dinamičan medij, sadržaj se mijenja iz minute u minutu i prema nekim istraživanjima ponekad nestaje u vrlo kratkom roku. Stoga je korisnicima, koji na webu traže informacije iz prošlosti, važno njihovo što jednostavnije i sveobuhvatnije pronalaženje. Memento webu dodaje vremensku dimenziju s ciljem da korisnici, osim izvornim web-stranicama, mogu jednostavno pristupiti i arhiviranim verzijama web-stranica koje su bile dostupne u nekom trenu u prošlosti. Pomoću Mementa korisnici do prethodnih verzija web stranica dolaze putem URL-a i unosom datuma za koji ih zanima prethodna verzija web stranice. Pri tome korisnici ne moraju znati koji su arhivi weba dostupni i koji od njih eventualno imaju traženu verziju web stranice. Ako tražena web stranica postoji u bilo kojem arhivu uključenom u Memento zajednicu, korisnik će dobiti onu arhiviranu

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen