Prošloga tjedna održana je tajna vojna vježba u Strateškom zapovjedništvu američkog ministarstva obrane, tj. u njezinoj bazi u Omahi (američka savezna država Nebraska). U mini-vježbi održanoj “za stolom” sudjelovali su visoki časnici Pentagona i ona nije bila ni po čemu neuobičajena, no po jednoj se stvari ističe. Naime, nije uobičajeno da Pentagon objavljuje detalje nakon održanih vježbi slične vrste, no ovoga su puta s javnošću podijelili scenarij i rezultate ovih aktivnosti.

Napad na Europu, osveta u Rusiji

Scenarij je pogotovo zanimljiv iz našeg kuta. Naime, Oružane snage SAD-a u ovom su slučaju bile primorane odgovoriti na napad Rusije koji je u simulaciji bio izveden manjim nuklearnim projektilom na cilj u Europi. Jedna europska država, usto i članica NATO-a, bila je meta zamišljenog ruskog napada. Ipak nije objavljeno koja je to zemlja bila, niti kakav je cilj Rusija u simulaciji pogodila.

Ono što se zna jest da su SAD na ovaj čin odgovorile napadom nuklearnim oružjem na neimenovane ciljeve u Rusiji, ali ograničenih razmjera. Sudionici vježbe glumili su aktere koji, logično, nisu bili nazočni, a u stvarnoj bi situaciji bili nezaobilazne karike zapovjednog lanca, poput američkog predsjednika koji mora odobriti svako korištenje nuklearnog oružja. Cilj vježbe bio je upoznati ministra obrane

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen