Međunarodna policijska akcija Dark HunTOR, kojom su koordinirali Europol i Eurojust, uključivala je policijske akcije u Australiji, Bugarskoj, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švicarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. U toj je velikoj akciji ovoga tjedna uhićeno 150 osumnjičenika koje se tereti da su putem dark weba ilegalno trgovali drogama i oružjem.

Kod njih je pronađeno i zaplijenjeno 26,7 milijuna eura u kriptovalutama i gotovini, 234 kilograma raznih opojnih droga te 45 komada oružja.

Dark web više nije sigurno utočište kriminalaca

Ova se akcija nastavlja na veliku akciju u kojoj je, u veljači, bila ugašena tada najveća ilegalna web stranica na svijetu, DarkMarket. Istražitelji su tada zaplijenili infrastrukturu kriminalaca koji su vodili ovu tržnicu na dark webu, a podaci iz nje poslužili su za identifikaciju sada uhićenih ilegalaca. Među 150 uhićenika nalaze se kako prodavači ilegalnih supstanci i oružja, tako i kupci, priopćio je Europol. Sve uhićene tereti se za desetke tisuća ilegalnih kupoprodaja, a dio njih smatra se i “velikim” metama u policijskim krugovima.

U sklopu iste akcije talijanska je policija zatvorila dvije tamošnje dark web tržnice, nazvane DeepSea i Berlusconi, na kojima se nalazilo ukupno više od 100 tisuća oglasa za razne ilegalne proizvode. Uhićeno je i četvero administratora tih stranica, uz

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen