Ruski modul Nauka ovoga je srpnja, odmah po priključenju na Međunarodnu svemirsku postaju, izazvao dramu tako što je izbacio cijelu postaju iz orijentacije. Tada su potisnici na ovom modulu bili uključeni nenamjerno i, vjerojatno, zbog tehničkih problema, pa su Rusi morali intervenirati i uključivati potisnike s druge strane postaje kako bi je vratili natrag u početni položaj. Sada je ponovno došlo do sličnog incidenta, ali po prvim se informacijama čini kako je on bio nešto manje dramatičan.

Na ISS je prije desetak dana priključena ruska kapsula Sojuz, koja je tamo dopremila filmsku ekipu. Kako se bližio kraj boravka filmaša u orbiti, ruski članovi posade započeli su s pripremama za otpajanje i deorbitiranje kapsule koja će ih vratiti kući.

Testiranje pošlo krivo

Ovoga petka u jutarnjim satima kozmonaut Oleg Novicki obavljao je testiranje raketnih potisnika na toj kapsuli, a oni su potom nekontrolirano radili “preagresivno”, kako izvještava New York Times. To je ponovno izbacilo postaju iz planirane orijentacije, a posada je odmah stavljena u stanje pripravnosti.

Iz Roscosmosa su potvrdili incident, ali bez ikakvih detalja ili objašnjenja. Prema njihovoj objavi, orijentacija postaje bila je privremeno promijenjena tijekom testiranja motora Sojuza MS-18 (ovaj modul je tamo od travnja, a ove

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen