Mobitel jednog od najbogatijih i najmoćnijih ljudi u svijetu, osnivača Amazona i vlasnika Washington Posta Jeffa Bezosa bio je metom hakera u svibnju 2018. godine. Bezos se našao usred “obračuna” vlasti Saudijske Arabije s neovisnim novinarstvom u SAD-u, što je kasnije rezultiralo svirepim ubojstvom novinara Jamala Khashoggija, a hakiranje mobitela bilo je samo jedan od koraka koje su Saudijci poduzeli kako bi pokušali utišati kritike na račun tamošnjih vlasti.

Za slučaj se doznalo u ožujku prošle godine, a sada su otkriveni i neki detalji ovog hakiranja.

MBS-ov opasni WhatsApp

Saudijski princ Mohammed bin Salman, poznat pod nadimkom MBS, navodno je nekoliko tjedana prije hakerskog napada večerao s Bezosom i još nekoliko slavnih i moćnih osoba u SAD-u. Nakon toga, 1. svibnja, Bezosu na WhatsApp s navodno prinčevog broja stiže video poruka u kojoj je ugrađen zloćudni kod. Otvaranjem te poruke šef Amazona biva hakiran, a s njegovog mobitela se u kratkom roku prenosi velika količina podataka, doznaje britanski Guardian.

Njihovim izvorima nije poznato što je točno ukradeno s mobitela niti kako je to kasnije iskorišteno, a navodno je bila riječ o desecima gigabajta podataka. Zanimljivo, nekoliko tjedana nakon ovog slučaja u javnost je dospjela priča o ucjenama kojima se iz Bezosa

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen