Zahvaljujući naglom razvoju komunikacijske tehnologije već godinama živimo u svijetu razmjena poruka, fotografija i drugih sadržaja praktično u realnom vremenu. Međutim elektroničko slanje novčanih doznaka može potrajati satima ili čak i danima posebno ako to želimo uraditi tijekom vikenda ili na praznik.

No, više nije tako jer je europski pružatelj usluga platnog prometa SEPA (Single Euro Payments Area) prije nekoliko godina dogovorio zajednički skup pravila i standarda za trenutna (instant) plaćanja i takva plaćanja se već provode u pojedinim zemljama. Usluga je i pojedinim zemljama Europske unije ali i izvan nje već prihvaćena uz dostupnost 365 dana u godini, 7 dana u tjednu i 24 sata u danu uz rok izvršenja od najviše 10 sekundi. U zemljama u kojima su nacionalne banke prihvatile model trenutnog plaćanje u eurima moguće je ne samo unutar nacionalnih granica nego i u zemljama gdje je prihvaćen taj model.

365/7/24/10

Prijedlog za paneuropsko trenutno plaćanje u eurima uslijedio je nakon što su sudionici tržišta u nekoliko zemalja EU-a implementirali ili su bili u procesu razvoja nacionalnih rješenja za trenutna plaćanja. Više rješenja za trenutno plaćanje mogu pomoći u postizanju ciljeva konkurencije, inovacija i integracije, ali samo ako imaju paneuropski doseg. U tu

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen