Prije godinu dana svijet je obišla prva povijesna fotografija crne rupe, nastala putem radioteleskopa kolaboracije Event Horizon Telescope. Ova povijesna fotografija nastala je spajanjem podataka snimljenih radioteleskopima na svim stranama naše planete, a prikazuje sjajni akrecijski disk oko crne rupe koja se nalazi u središtu galaksije Messier 87, te prazninu unutar njega.

Isti tim koji je objavio ovu povijesnu snimku sada je stvorio i kratki video zapis, tj. animaciju dobivenu radioteleskopskim opažanjima kvazara 3C 279. Podaci su zabilježeni još prije tri godine, od 5. do 11. travnja 2017., a dodatnom je analizom radiovalova koji su stigli iz galaksije udaljene 5 milijardi godina od Zemlje zaključeno da je riječ o aktivnom kvazaru, milijardu puta veće mase od Sunca.

[embedded content]

Kvazar je galaksija s izrazito sjajnom zvjezdolikom jezgrom unutar koje je ponovno crna rupa s akrecijskim diskom. No, za razliku od objekta M87, ova crna rupa pod kutom od 90° u odnosu na akrecijski disk velikom relativističkom brzinom (oko 99,5% brzine svjetlosti)  zbacuje mlaz plina. Sada je po prvi puta izravno opaženo da je oblik tog izbacivanja nešto drugačiji nego su predviđanja to govorila – ima, naime, neobično uvrnut oblik

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen