Europski sud pravde (Court of Justice of the European Union CJEU) održao je 5. listopada raspravu u predmetu nadležnosti za prijenos podataka između Facebooka i belgijskog nacionalnog regulatora za privatnost podataka (Autorité de protection des données).

Taj predmet je došao u CJEU nakon što je 8. svibnja 2019. godine Apelacioni sud u Bruxellesu presudio na osnovu rasprave održane 27. i 28. ožujka te godine da su belgijski sudovi mjerodavni za predmete kršenja privatnosti podataka. Sud je kako bi nastavio proceduru zatražio mišljenje od CJEU.

Sud treba odlučiti o nadležnosti belgijskog regulatora privatnosti podataka, odnosno definirati je li za prijenos podataka korisnika Facebooka u Belgiji nadležan regulator u Irskoj gdje Facebook ima europsko sjedište ili pak belgijski regulator.

Odluka će imati utjecaja i na druge velike tehnološke tvrtke koje također prenose podatke korisnika iz drugih članica Europske unije u SAD, odnosno na postupanje 27 nacionalnih nadzornika 27 članica Europske unije.

Predmet je došao na CJEU nakon što je belgijski sud zatražio smjernice o Facebookovom osporavanju teritorijalne nadležnosti belgijskog regulatora da zaustavi Facebook u praćenju korisnika u Belgiji putem kolačića (cookies).

Prema EU pravilima o privatnosti poznatim pod nazivom Opća uredba o zaštiti

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen