Osnivač tvrtke Poslovna inteligencija, Dražen Oreščanin, dugogodišnji je autor u časopisu Mreža, a široj javnosti postao je poznat po medijskim istupima i radu u udrugama. Prvo kao član Upravnog odbora CISEx-a (nezavisne udruge hrvatskih izvoznika softvera), a potom i kao jedan od osnivača i izvršni direktor inicijative Glas poduzetnika. Povod ovom razgovoru je njegova kandidatura za mjesto predsjednika Hrvatske gospodarske komore.

Koji je razlog tvoje kandidature?

Razvoj demokracije i građanskog društva u Hrvatskoj ovisi o razvoju neovisnih institucija kao što je HGK. Te institucije i ljudi koji ih vode moraju zaista biti neovisni o politici, te cijenjeni i ponajbolji stručnjaci u područjima kojima se te institucije bave. Smatram da HGK mora biti vođena od poduzetnika i za poduzetnike, a ne da bude mjesto za uhljebljivanje podobnih kadrova ili kako je jedan ministar izjavio ovih dana „produžena ruka Vlade“.

Kako se zapravo bira predsjednik HGK?

Bira se javnim natječajem, a kandidati trebaju zadovoljiti definirane kriterije.  Nakon toga slijedi razgovor s Upravnim odborom koji predlaže kandidate Skupštini koja većinom prisutnih glasova odabire Predsjednika. Skupštinu čine 93 člana koji su imenovani kao predstavnici županijskih komora i granskih i strukovnih udruženja.

Koje su strateške točke tvog programa rada Komore ako budeš izabran?

Tri su strateška cilja – depolitizacija

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen