U petak, 28. veljače, oko 10:30 sati, mnogi su stanovnici Hrvatske, na području od Zagreba pa sve do Istre, začuli snažnu buku nalik detonaciji. Eksplozija u trajanju od nekoliko sekundi neke je podsjetila na tutnjavu potresa, probijanje zvučnog zida vojnih zrakoplova ili neku drugu “zemaljsku” eksploziju. No, bila je riječ ipak o nečem “nebeskom”. Sve je bilo popraćeno i snažnim bljeskom.

Naime, eksplozija koja se čula na ovako širokom prostoru prouzročena je uletavanjem meteora u Zemljinu atmosferu. Ova vrsta događaja naziva se bolid, što označava vrlo sjajnu vatrenu kuglu koja nastaje prilikom eksplozije asteroida u atmosferi. Eventualni ostaci koji su pali na tlo, a za kojima će sada entuzijasti zasigurno tragati, nazivaju se meteoritima.

Da se ovaj događaj zbio noću, zasigurno bi značajno obasjao veći dio neba iznad sjeverozapadne Hrvatske.

Bolid velike brzine

Raspad se prema procjenama dogodio na visini većoj od 30 kilometara i zato je eksplozija viđena iz velikog dijela Hrvatske, od Istre, Dalmacije, Zagreba, kažu iz Hrvatskog astronomskog saveza. Kako je danas svijet pokriven kamerama, tako su se ubrzo na Internetu pojavile i snimke ovog događaja.

Prva video snimka je ona sa sigurnosne kamere automobila u Italiji, iz gradića Fano između Pesare i Ancone, udaljenog oko 350 kilometara zračne linije

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen