Jeste li već ranije pokušavali ostaviti cigarete? Ali svaki put im se ponovno vraćate, iako obećate da je ovaj put zauvijek? Ne očajavajte jer niste jedini koje ne zna kako prestati pušiti. Podaci su u najmanju ruku šokantni: preko 300 milijuna ljudi godišnje pokuša prestati pušiti. Još šokantniji je podatak da od tog broja samo šest posto njih uspije. Što to ljudima ne da ostaviti cigarete?Ovisnost o nikotinu je jednaka svim drugim vrstama ovisnosti. Ponekad se čak nikotinska ovisnost karakterizira kao teža od ovisnosti o heroinu jer je nikotin jedna od rijetkih supstanci koja u isto vrijeme izaziva i fizičku i psihičku ovisnost. Zapravo, nikotin se prema štetnosti ubraja među najopasnije narkotike. S obzirom da većina pušača redovito puši (nekoliko cigareta dnevno), tijelo nema vremena da se očisti i regenerira. A svako tko je barem jednom pokušao ostaviti cigarete znat će da su najveća prepreka pri prestanku pušenja (http://betterlifestory.net/prestanak-pusenja-8-nacina-da-se-oduprete-zudnji-za-cigaretom/) simptomi koji se osjećaju tijekom odvikavanja od nikotina: nervoza, razdražljivost, nesanica, stres, depresija, ljutnja, problemi s koncentracijom, pojačan apetit… Međutim, uz pravu pomoć i jaku volju moguće ih je savladati i konačno se riješiti ove štetne navike i prestati žudjeti za cigaretama.
A kada uspijete oduprijeti želji za nikotinom i konačno pronađete način kako prestati pušiti, evo kako će vaše tijelo reagirati:
– 20 minuta nakon prestanka: Već se počinju osjećati pozitivni rezultati, smanjuje se broj otkucaja srca i krvni tlak se polako vraća u normalu.
– 2 sata nakon prestanka: Krvni tlak i otkucaji srca skoro su normalizirani. Pojačava se periferna cirkulacija i prsti ponovno počinju biti topli. Međutim, sada se počinju javljati i prvi simptomi odvikavanja od nikotina: žudnja za cigaretom, nervoza, napetost, razdražljivost i tjeskoba, pojačava se apetit, te nesanica ili dremljivost.
– 12 sati nakon prestanka: Razina ugljičnog monoksida u vašem tijelu se smanjuje i polako vraća u normalu, a u isto vrijeme povećava se razina kisika u krvi i približava se normali.
– 24 sata nakon prestanka: Smanjuje se rizik od srčanog udara. Ugljični monoksid je gotovo potpuno izbačen iz krvotoka, a pluća se počinju čistiti. Međutim, tjeskoba, anksioznost i osjećaj nervoze još uvijek su prisutni.
– 48 sati nakon prestanka: Živčani završeci na vašem jeziku i u nosu počinju ponovno rasti, te se polako pojačavaju osjetila njuha i okusa. Ljutnja i razdražljivost zbog ovisnosti se intenziviraju.
– 3 dana nakon prestanka: U vašem tijelu više nema nikotina i disanje postaje lakše, ali simptomi ovisnosti su na vrhuncu – nervoza, razdražljivost, ljutnja, problemi s koncentracijom, glavobolje, mučnine, a mogući su i grčevi.
– 2 do 4 tjedna nakon prestanka: Simptomi odvikavanja se polako povlače: ljutnja, tjeskoba, problemi s koncentracijom, nesanica, depresija. Možete podnijeti teže fizičke napore bez da ostajete bez zraka ili da vam bude mučno. Pojačava se cirkulacija, te pluća postaju sve čišća i sve lakše i lakše dišete.
– 4 tjedna do 3 mjeseca nakon prestanka: Cirkulacija se znatno poboljšala. Fizički napori su postali lakši, a kronični kašalj, ako ste ga imali, je potpuno nestao. Ako nakon tri mjeseca kašalj i dalje traje, obavezno posjetite liječnika jer može biti znak nečeg opasnijeg.
– 1 godina nakon prestanka: Rizik od koronarnih bolesti srca, srčanog i moždanog udar je upola manji nego što je bio dok ste pušili.
– 5 godina nakon prestanka: Rizik od moždanog udara sada je isti kao i kod nepušača.
– 10 godina nakon prestanka: Rizik od raka pluća sada je isti kao i kod nepušača i vi ste ponovo zdrava osoba.

YouTube video

Kao što vidite, glavni problem pitanja kako prestati pušiti jesu simptomi odvikavanja. Ali, ako izdržite prva 2 tjedna, intenzitet ovih simptoma će se postepeno smanjivati i do kraja 4 tjedna potpuno nestati. Vi ćete moći nastaviti voditi zdrav život bez želje za cigaretama, bez neprestanog kašlja, bez stalnog smrada po cigaretama i bez bacanja novca svaki dan na nove paklice.

Članci u istoj kategoriji: