Kao da nam u ovoj godini već nisu dovoljne globalne katastrofe poput pandemije koronavirusa, ili one lokalne kao što su najezde skakavaca na istoku Afrike te erupcija vulkana na Anak Krakatau u Indoneziji, sada je u opasnosti i tzv. zona isključenja oko ugašene nuklearne elektrane u Černobilu.

U ovom dijelu Ukrajine već desetak dana bukte šumski požari koji su se ovoga vikenda proširili i na regiju oko napuštenog grada Pripjata, na samo kilometar od nuklearke čiji je reaktor neslavno eksplodirao 26. travnja 1986. godine.

Kako je zabranjena zona većinom nenaseljeno šumsko područje, gašenje je otežano. Na terenu je preko 300 vatrogasaca uz podršku vatrogasnih helikoptera i zrakoplova koji su tijekom proteklih dana pokušavali požare staviti pod nadzor. Stradale površine šuma mjere preko 50 tisuća hektara. Dodatni problem stvarala je i činjenica da su šume u ovom području i dalje donekle radioaktivne, pa se požarom i ova radijacija širi u okolinu. Iz tog su razloga zabilježene nešto povišene razine zračenja, točnije čestica cezija-137.