Švedska središnja banka Riksbank započela je ovoga tjedna s testiranjem tehničkog rješenja koje bi moglo poslužiti za digitalizaciju nacionalne valute. Švedska bi tako postala prva zemlja čija bi središnja banka izdala službenu digitalnu valutu, e-krunu. Namjera je da ova valuta bude zasnovana na blockchain tehnologiji i da, kako kažu, bude komplementarna gotovini te da se koristi jednako kao i “obična” kruna.

E-kruna trebala bi biti jednostavna za korištenje, sigurna i brza za digitalna plaćanja, uplate i isplate – a sve kroz mobilnu aplikaciju ili pak nosive uređaje koji podržavaju mobilno plaćanje. Plaćanje ovom kriptovalutom trebalo bi biti jednostavno kao slanje poruke s mobitela, poručili su iz Riksbanka. Švedska je inače najnaprednija zemlja svijeta kad je riječ o korištenju ne-gotovinskih plaćanja: samo 1% njihovog novca 2018. godine postojao je u obliku novčanica, dok je u eurozoni prosjek oko 11%.

Žele produbiti znanje o kriptu

Aktualni pilot projekt, pokrenut u suradnji s konzultantskom tvrtkom Accenture, trajat će godinu dana, do kraja veljače 2021. ili prema potrebi i duže. Cilj projekta je ispitati tehnološko rješenje koje im je na raspolaganju i utvrditi je li ono spremno za puštanje u javnu upotrebu.