Švedska uprava za pošti u telekomunikacije (Post-och telestyrelsen PTS) 20. listopada ove godine zabranila je upotrebu telekom opreme kineskog Huaweija i ZTE-a u nacionalnoj 5G mreži uoči aukcije spektra zakazane za studeni.

PTS je priopćila da je postavljanje uvjeta za licencu slijedilo procjene švedskih oružanih snaga i sigurnosne službe. Švedska sigurnosna služba nazvala je Kinu “jednom od najvećih prijetnji Švedskoj”.

Europske vlade preispituju ulogu kineskih tvrtki u izgradnji svojih mreža nakon pritiska Sjedinjenih Američkih Država koje kažu da predstavljaju sigurnosnu prijetnju. Velika Britanija je u srpnju odlučila da se Huawei oprema potpuno ukloni s britanske 5G mreže do 2027. godine, postajući jedna od prvih europskih zemalja koja je to učinila.

PTS je priopćio da tvrtke koje sudjeluju na aukciji moraju ukloniti Huawei i ZTE opremu iz postojećih središnjih funkcija do 1. siječnja 2025. godine. Regulator je definirao središnje funkcije kao opremu koja se koristi za izgradnju mreže radijskog pristupa, prijenosne mreže, jezgrene mreže te servisa i održavanja mreže.

PTS je priopćio da su se uvjeti za licencu odlučili baviti procjenama oružanih snaga i sigurnosne službe.  Odobreno je sudjelovanje Hi3G Access, Net4Mobility, Telia Sverige i Teracom u planiranoj aukciji spektra od

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen