Ambiciozni, skupi i dugotrajni plan projektiranja, izgradnje i lansiranja svemirskog teleskopa James Webb trebao bi završiti ovih dana, nakon čega će započeti ono što su inženjeri i znanstvenici pripremali više od dvadeset godina – promatranje najudaljenijih predjela svemira u infracrvenom spektru. Nakon više godina odgađanja, dorada, preinaka i planiranja, Webbov teleskop napokon je prošloga mjeseca stigao u Europsku svemirsku luku u Francuskoj Gvajani, odakle bi u narednim danima trebao napokon biti lansiran u svemir.

Ovaj sofisticirani instrument postavljen je na vrh rakete Ariane 5, ponovno ne bez problema. U tom procesu došlo je do popuštanja jednog zatezača, pa je teleskop bio neplanirano prodrman – što je datum lansiranja prebacilo s izvorno planiranog 18. na 22. prosinca. Potom je, nakon podizanja teleskopa u vertikalni položaj i spajanja s raketom, otkriven i manji komunikacijski problem. Njegovo otklanjanje također je uzelo nešto vremena, pa je stoga datum lansiranja “skliznuo” na Badnjak, 24. prosinca.

Božićni spektakl

Kako se taj datum približava, meteorološke su prognoze za njega sve točnije. One su pokazale da se na Badnjak očekuju presnažni vjetrovi u visokim dijelovima atmosfere, koji bi mogli omesti normalno lansiranje. Dakako – datum je ponovno promijenjen, i u ovom trenutku se planira kako će svemirski

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen