Tijela za provođenje zakona u 11 europskih zemalja već koriste sustave biometrijskog prepoznavanja u svojim istragama. Slijedi ih još osam, navodi se u novoj studiji u kojoj se upozorava na utjecaj tehnologije na temeljna ljudska prava. Studiju, objavljenu u ponedjeljak (25. listopada), a naručila je skupina Zelenih u Europskom parlamentu, glavni zagovornik potpune zabrane sustava biometrijskog prepoznavanja u javno dostupnim prostorima.

Policija u Austriji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Latviji, Litvi, Sloveniji i Nizozemskoj koristi tehnologije za prepoznavanje lica za ex-post identifikaciju u svojim kaznenim istragama. Očekuje se da će to uskoro slijediti Hrvatska, Cipar, Češka, Estonija, Portugal, Rumunjska, Španjolska i Švedska.

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

Ex-post identifikacija je mjesto gdje se snimka provjerava nakon incidenta, a ne u stvarnom vremenu.

“Razlika između u stvarnom vremenu i ex-post je irelevantna kada je riječ o utjecaju tih tehnologija na temeljna prava. Ex-post identifikacija zapravo nosi veći potencijal štete, jer se više podataka može prikupiti iz različitih izvora kako bi se nastavilo s identifikacijom”, smatra izvanredni profesor na Sveučilištu Leiden i autor studije Francesco Ragazzi.

Prepoznavanje lica

Najrazvijeniji oblik biometrijske identifikacije je softver za prepoznavanje

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen