Neki materijali imaju sposobnost “pamćenja” svojeg izvornog oblika i, bez obzira kako ih savijate, mogu se u taj oblik vratiti samostalno kada su izloženi nekom vanjskom utjecaju. Najbolje to znaju ljudi valovite ili kovrčave kose – kako god da je počešljaju, ona će se ponovno nakovrčati s porastom vlage u zraku ili nakon što se smoči. Upravo ovu pojavu kao inspiraciju su iskoristili znanstvenici s Harvarda pri izradi novog materijala: tekstila koji “pamti” svoj programirani oblik i u njega se vraća pod utjecajem vlage.

Pametna vuna

Osim ideje, u izradi ove tkanine nalik vuni ekipi istraživača ljudska kosa poslužila je i kao uzor kad je riječ o samom materijalu. Jedan od osnovnih dijelova njihovog “pametnog” tekstila je keratin, protein koji je sastavni dio kose i noktiju, ali i drugih struktura u životinjskom svijetu kao što su pera, rogovi, kandže ili vanjski dijelovi rožnate kože.

[embedded content]

Keratin je u ovom slučaju dobiven iz reciklirane vune, pa je ovaj materijal okarakteriziran kao ekološki prihvatljiv. Vlakna ove tkanine mogu biti ispisana i 3D pisačem, a potom “programirana” u željeni oblik natapanjem u vodikov peroksid i mononatrijev fosfat. Nakon toga može ih se gužvati,

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen