Kineska internetska korporacija Tencent spominje se u novom izvješću istraživačkog centra Citizen Lab koji djeluje u okviru Sveučilišta u Torontu.

Navodi se kako je Tencent pozornost posvetio nadziranju korisnika aplikacije za razmjenu poruku WeChat koji se nalaze izvan Kine, a sve sa svrhom poboljšavanja sustava cenzure na matičnom kineskom tržištu. Poruke i fotografije koje razmjenjuju WeChat korisnici izvan Kine iskorištavaju se kako bi se poboljšao napredni algoritam za cenzuru koji se koristi na kineskom tržištu (aplikacija ima preko milijardu mjesečno aktivnih korisnika u cijelom svijetu).

U Citizen Labu napominju da nema dokaza ni veze između ove prakse nadzora korisnika izvan Kine te naputaka o cenzuri koje su propisale kineske vlasti. Zaključke o cenzuriranju sadržaja izvan Kine su dobili na osnovu eksperimenta koji je uključivao razmjenu fotografija i dokumenata između računa koji nisu registrirani u Kini kako bi se vidjelo jesu li zabilježeni u Tencentovom algoritmu za cenzuru, ako jesu korisnici s kineskim računima ih neće vidjeti.

Eksperimentom je utvrđeno kako je sadržaj koji su dotad razmijenili samo korisnici s računima izvan Kine kada je proslijeđen kineskim korisnicima automatski cenzuriran što znači da je takav sadržaj najvjerojatnije identificiran kao osjetljiv već ranije kada se nalazio na računima korisnika izvan Kine. Korisnici izvan

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen