Početkom prošloga mjeseca u Velikoj Britaniji došlo je do širenja pandemije koronavirusa, ali i do rasplamsavanja sulude teorije zavjere prema kojoj je za to nekako kriva 5G tehnologija. David Icke i drugi teoretičari zavjera uvjeravali su ljude da ih moderna tehnologija truje, te ih tako nahuškali na “zajedničkog neprijatelja” – bazne stanice telekomunikacijskih kompanija.

Pojedinci su počeli paliti i oštećivati stupove za koje su smatrali da su 5G odašiljači, pa je u napadu stradao i veći broj 3G i 4G baznih stanica nužnih za normalan rad telekomunikacijske mreže. Tijekom proteklih mjesec dana na ovaj je način vandalizirano 77 tornjeva s baznim stanicama diljem Velike Britanije.

Napadi jenjavaju

Do 15. travnja prijavljeno je oštećenje njih pedesetak, da bi do kraja mjeseca pojava polako počela bivati sve rjeđa, te do sada gotovo u potpunosti nestala. Osim oštećenja baznih stanica zabilježeno je i 40-ak napada na djelatnike telekomunikacijskih kompanija, od kojih je nekoliko bilo i zbiljnije prirode, potvrdili su iz udruge britanskih telekoma Mobile UK.