Međunarodna organizacija koja se bavi kontrolom provedbe sporazuma o nuklearnom naoružanju CTBTO (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization) objavila je ovoga petka kako su njihovi senzori u Švedskoj zabilježili neobično visoke razine nuklearnog zračenja oko Baltičkog mora. Negdje u tom moru ili u njegovoj blizini, naime, nalazi se vrlo vjerojatno civilni izvor zračenja, izvijestili su.

22. i 23. lipnja u Stockholmu su, naime, zabilježene povećane količine radioaktivnih izotopa cezija (Cs-134 i Cs-137) i rutenija (Ru-103), koje je vjerojatno tamo s veće udaljenosti donio vjetar. Iz organizacije poručuju kako detektirane količine radioaktivnog zračenja nisu štetne po ljudsko zdravlje.

Reminiscencije na Černobil

Prema zemljovidu koji je objavio šef ove organizacije Lassina Zerbo vidljivo je da moguće područje zahvaćeno ovim radionuklidima pokriva dijelove Švedske, Danske, Norveške, velik dio Finske, baltičke zemlje te dio zapadne Rusije. Analiza pokazuje kako čestice dolaze vrlo vjerojatno iz kakvog civilnog izvora gdje su nastale u procesu nuklearne fisije – dakle, izvor im je vrlo vjerojatno nešto poput nuklearne elektrane.

Ovaj slučaj mnoge je odmah podsjetio na tragediju u Černobilu 1986. godine, koju je Rusija pokušala zataškati, no otkrili su je nakon dva dana detektori u – Švedskoj. Što je ovoga puta ispustilo radioaktivne čestice u zrak, CTBTO ne može, niti

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen