Kontroverzni japanski bogataš Yusaku Maezawa proveo je 12 dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji i sretno se vratio na Zemlju, nakon što je završio svoj skupi turistički izlet. Nedugo zatim i NASA je objavila da će započeti s aktivnijom komercijalizacijom ovakvih kratkotrajnih izleta u orbitu jer, kako se čini, interesa bogataša za izvanzemaljskim iskustvima uvijek ima.

Izlet vrijedan 55 milijuna dolara

Američka će svemirska agencija tako, u suradnji s tvrtkom Axiom Space, na ISS poslati svoja prva tri svemirska turista. Oni će biti kanadski investitor i filantrop Mark Pathy, američki poduzetnik Larry Connor, bivši pilot Ratnog zrakoplovstva Izraela Eytan Stibbe, a zapovjednik misije bit će bivši NASA-in astronaut Michael López-Alegría. Trojica civila, u ovom slučaju svemirskih turista, navodno će za jedinstveno iskustvo boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji platiti po 55 milijuna dolara.

Tijekom nekoliko dana, koliko će provesti u orbiti, provodit će vlastita istraživanja i baviti se raznim dobrotvornim projektima. O tim se aktivnostima za sada ne zna gotovo ništa, osim da će biti povezani sa zdravljem.