Istraživači pregledavaju računarstvo i sklop kamere satelita FSSCat / Phi-sat-1. Tim Herman / Intel Corporation

Ovih su dana Europska svemirska agencija (European Space Agency ESA) i Intel objavili da su uspješno poslali prvi satelit s ugrađenom AI-obradom u svemir PhiSat-1. Naime, PhiSat-1 koristi Intelov čip Movidius Myriad 2, koji izvorno nije dizajniran za svemirska putovanja.

Intelov čip Myriad 2 je komercijalno dostupan čip koji se nalazi u nizu dronova pa čak i slušalicama za AR te za zaštitne naočale tvrtke Magic Leap. Naravno, da je za svemirsku misiju morao biti posebno prilagođen.

Njegova je sposobnost da može odabrati i sam odlučiti o nefotografiranju Zemljine površine ako je previše zaklonjena oblacima. To je korisno jer od takvih fotografija za istraživačku misiju za koju je namijenjen znanstvenici nemaju koristi nego samo gubitak vremena. Ako AI odluči da je više od 70 % Zemlje zaklonjeno oblacima automatski ne vrši fotografiranje. Kako je rekao glavni direktor Ubotike, tvrtke koje ja sudjelovala u razvoju nanosatelita PhiSat-1, Aubrey Dunne za Business Insider oko 67 % Zemljine površine obično je prekriveno oblacima, pa to znači da AI odlučuje o nefotografiranju

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen