Elektronički predmeti koje je svijet odbacio kao otpad težili su preko 50 milijuna tona u 2019. godini, posljednjoj godini za koju su dostupni podaci. To je povećanje od 20% u odnosu na prethodnih 5 godina. Očekuje se da će količina skočiti u sljedećim godinama zahvaljujući porastu ovisnosti o tehnologiji izazvanom korona virusom. Tijekom desetljeća 2020.-2030. možemo očekivati ​​generiranje 40% više elektroničkog otpada, navodi Countpoint Reasearch.

Recikliranje tek 20%

Odgovarajuća globalna stopa recikliranja e-otpada bit će samo 20% (uvid u industriju). U odbačenom e-otpadu, većina uređaja koji sadrže litij-ionske baterije (uglavnom pametni telefoni) predstavljaju značajan rizik za okoliš. Veliki dio e-otpada baca se u azijske zemlje zbog porasta imućnih potrošača i pristupačnosti elektroničkih naprava.

Problem pametnih telefona

Pametni telefoni doprinose u globalnom e-otpadu s 12%. Taj će se udio nastaviti povećavati ukoliko se ne poduzmu posebne mjere poput opravke korištenih uređaja. U ukupnoj emisiji CO2 proizvodnja pametnih telefona doprinosi s čak od 80 do 90% emisije svih e-uređaja. S tim činjenicama odgovorno se trebaju suočiti i proizvođači i vlade,

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

obnovljivost e-uređaja po regijama u svijetu, izvor Counterpoint Reasearch

Rijetki

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen