Sljedeća generacija mobilnih mreža 5G neće utjecati samo na tržište komunikacija, kao što je to bio slučaj s 3G i 4G mrežama, nego i na cjelokupno gospodarstvo i društvo, rečeno je na okruglom stolu “5G – mogućnosti primjene”, koji se u organizaciji Poslovnog dnevnika održao prošlog tjedna u Zagrebu. Najvažniji zaključci ovog skupa su da je 5G tehnologija dostupna, no da se sada samo raspravlja o dinamici i načinu njezine primjene.

Sudionici su se složili da će ova tehnologija imati dva kolosjeka – s jedne strane će promijeniti postojeću industriju i društvo na način da će ih moderenizirati i digitalizirati, no s druge strane će se stvoriti usluge i radna mjesta koja još ne postoje niti se zna točno kako će izgledati. Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežnje djelatanosti – Hakom ističe da iako je teško razdvojiti efekte koje tehnologija ima na tvrtke i na građane jer je to povezano, da je za očekivati da će sljedeći korak u razvoju mobilnih mreža imati manjeg efekta na same građane, koji već koriste 4G tehnologiju, a više na gospodarstvo.

“Glavne karakteristike 5G su puno veći kapacitet spajanja raznih uređaja uz puno manje kašnjenja”, kazao je Obuljen. Dodaje da je

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen