Jeremy Munday, profesor elektrotehnike i računalnog inženjeringa na Sveučilištu u Kaliforniji, Davis, radi na prototipu panela za koji kaže da bi mogao učiniti upravo to, prenosi CNN.

Njegovo istraživanje nedavno se pojavilo u časopisu ACS Photonics.

Iako su solarni paneli hladni objekti usmjereni prema vrlo vrućem i svijetlom suncu kako bi apsorbirali svjetlost i generirali snagu, Mundayovi bi radili obrnuto: njegove termoradiativne stanice zagrijale bi se i okrenule prema noćnom nebu, mnogo hladnijem objektu. Vrući objekt u odnosu na okolinu zračit će toplinom kao infracrveno svjetlo.

„Obična solarna ćelija proizvodi struju upijajući sunčevu svjetlost, što uzrokuje pojavu napona preko uređaja i struju koja teče. U ovim novim uređajima umjesto toga emitira se svjetlo te struja i napon idu u suprotnom smjeru, ali i dalje stvarate energiju”, istaknuo je Munday. „Morate koristiti različite materijale, ali fizika je ista.”

Ako prorade, paneli bi mogli zadržati proizvodnju energije bez potrebe da pohranjuju višak električne energije u solarne baterije ili se oslanjaju na elektrane na fosilna goriva.

[embedded content]

Solarni paneli ne generiraju energiju u mraku

Solarni paneli ne proizvode energiju noću ili kada je sunce zašlo. 

Umjesto toga, oni nastavljaju opskrbljivati strujom putem mrežnog mjerenja, u kojem se

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen