U srijedu je održana završna edukacija o korištenju sustava VAR, koji će se od početka proljetnog dijela sezone koristiti u Hrvatski Telekom Prvoj ligi. Po odrađenim opsežnim pripremnim radnjama i predanom zahtjevu, Hrvatski nogometni savez dobio je potrebnu dozvolu Međunarodnog odbora nogometnih saveza (IFAB) za početak upotrebe sustava VAR u hrvatskom nogometu.

Kao što je ranije bilo i najavljeno, od proljetnog dijela prvenstva sve će utakmice u 1. HNL biti pokrivene VAR tehnologijom. Prva na kojoj će se video pomoć glavnim sucima na terenu koristiti kao službena bit će susret Intera i Istre 1961 u Zaprešiću 31. siječnja.

Sve je spremno

Voditelj VAR-edukacije u Hrvatskom nogometnom savezu Domagoj Vučkov objasnio je neke od ključnih aspekata uvođenja ove tehnolgije: “Osposobljeno je 16 sudaca za suđenje sa sustavom VAR, a pomoćnih video sudaca (VAR) imamo 12, kao i 14 AVAR-a, uz pet tehničara. Najvažnija je poruka da odluku uvijek donosi sudac na terenu, pri čemu je VAR alat za ispravljanje samo jasnih i očiglednih pogrešaka – kroz filozofiju ‘minimalno ometanje, maksimalna korist’. Vremensko ograničenje ne postoji jer je točnost važnija od brzine”.