Jedna od osnovnih funkcija u operativnom sustavu Linux je upravitelj paketa koji uvelike olakšava instalaciju aplikacija i njihovu nadogradnju.

Ta funkcija stiže na Windows 10, što je najavio sam Microsoft na ovogodišnjoj Build konferenciji. Prikazana je preview inačica Windows Package Managera koji se inspirirao upravo spomenutom funkcijom u Linuxu uz jednu ključnu razliku.

U Windows Package Manager ući će samo one aplikacije koje su provjerene i potvrđene kako bi se osigurala sigurnost korisnika. Microsoft se odlučio na izgradnju potpuno novog rješenja kako bi izgradio repozitorij provjerenih aplikacija (koje se provjeravaju s metodama kao što je statička analiza, SHA256 hash validacija i SmartScreen).

Što se tiče naredbi, “winget install” će omogućiti brzu instalaciju aplikacija iz repozitorija, naredba “search” omogućiti će potragu za dostupnim paketima, a tu je i opcija brze nadogradnje već instaliranih aplikacija. Windows Package Manager raditi će na svim inačicama Windows 10 sustava od inačice 1709 nadalje, a već je dostupan na GitHubu.

Korisnicima kojima neće odgovarati ovakav upravitelj paketa pod Microsoftovom kontrolom mogu se poslužiti dostupnim alternativama trećih strana kao što su na primjer Chocolatey i Scoop.

Nastavak članka … – Izvor članka

Članci u istoj kategoriji:

    Nije pronađen